Friday, May 23, 2014

Its my Convocation Day

Hai uoallss
Assalamualaikum

Hari ni just nak share gambar2 convo
Event dah 2 minggu berlalu
Tapi nasiblahh, haha

Alhamdulillah, selepas 3 tahun menghadapi hidup sebagai seorang student, Akhirnya aku dapat juga memberikan kegembiraan kepada kedua ibu bapa dan keluargaku.  Aku takkan berada di tahap ini
tanpa dorongan, semangat dan nasihat daripada mereka.  Terima kasih mak ayah, yg banyak membantu dari segi kewangan dan selalu jemput anaknye ini di kampus, setiap minggu! sebab mengada nak balik (konon2 homesick laa).  Pada adik beradik yang turut memberikan dorongan dan semangat kepadaku.  Kepada Pensyarah pensyarah yang selama ini memberikan didikan dan tunjuk ajar yang tak berbelah bagi.  Terima kasih sangat-sangat.  Terima kasih Ya Allah makbulkan doa hambaMu ini.  Tanpa mereka semua ini aku pasti tidak akan berjaya.  Harap degree untuk 2 tahun ini juga, aku mampu menghadapinyaa ..


Meh belanja sikit gambar convo!



















Thursday, May 22, 2014

Redha & Pasrah



Aku redha dengan ketentuan dan takdir hidup aku
Takpe perjalanan hidup kita masih jauh lagi dengan izin Allah
kalau dipanjangkan umur aku mahu buktikan kepada semua orang
yang aku bukan insan yang lemah ..
*Intro yang tak berapa nak menjadi..

Jangan anggap diri kita ni "single" "alone" "foreveralone" & sekampung
dengannya.  Sebab Allah sentiasa bersama dengan kita, tak kiralah siapa pun kita.
Kalau korang rasa orang yang takde "couple" tu seorang yg "loser"
ternyata korang SALAH sebab kalau korang single laa korang boleh buat
macam2 and tak perlu laa setiap perkara tu..kita nak bagi taw kt depa..
         
Even aku dah berpisah dengan dia, tapi sejujurnya aku tak simpan dendam
pon kat dye sebab aku boleh paham sebab sebab kiteorang kene putuskan
hubungan ini & kteowang still kawan baik. Bagi aku takpelah kalau kami
ada jodoh terus nikah je..tak perlulah nak declare2 lagi hubungan yang tak
pasti &dalam masa yang sama maksiat pon boleh dielakkan.
Aku harap aku terus boleh macam ni jee..walaupon sedih tu tetap ada
takpelah aku harap aku KUAT dalam 2 -3 tahun ni dalam menghadapi hidup
& dapat menghabiskan belajar on time. Doakan saya !






Friday, March 21, 2014

Pengalaman makin mendewasakan kita



Assalamualaikum...

Kurang dari sebulan ain jadi student uitm kbm, dengan tempat baru, kawan baru, dan segala-galanya baru.
Bagi ain duduk kat bandaraya sangat banyak cabaran dan rikiso, yang pertama kene lah pandai jaga diri kan.  Kalau dah nama pon bandaraya..nak apa semua ada..so memang ain dengan kawan2 selalu keluar.  Dengan kedai makan yang banyak dan boleh tukar2 tempat makan setiap hari berbanding dengan kampus lama ain di uitm lendu.  Tapi ada baik buruknya jugak..yang bestnya kat lendu, suasana kampung yang damai indah lagi bersih..chewahh! haha.. Rindu sangat..Tapi yang tak bestnya..nak kuar p beli barang pon still kene naik bas..Tapi di kbm semua ada..yang tak bestnya cuma bangunan tinggi semata2 tanpa sebatang pokok pon...dimanakah dapat kami sumber kesegaran alam semulajadi..yang ade cuma asap..bunyi kereta motor dan lain2.haha. Tapi pape pon still bersyukur..sebab dapat jugak tempat untuk jadi student kt sini.  Sebab dekat ngan rumah.  Ni baru 3 minggu tak balik rumah dah homesick..sedih sangat..tapi takpe ain akan cuba biasakan diri dengan tempat baru dan akan belajar bersungguh-sungguh. Bye ..



Tuesday, February 25, 2014

Menghitung hari



Assalamualaikum..
Taktahu kenapa...hati dan perasaan ni takut sangat..
Sebab nak masuk belajar minggu depan
bukannye tak pernah sambung belajar..
dah ada pengalaman 3 tahun pon
Tapi still nervous ni..why?
ke aku tak boleh bawak ?
Harap-harap dapat bawak la ..
sebab mungkin aku ni tiada keyakinan diri
dan takde kepercayaan diri jugak..
Hope semuanye okey laa..
Kalian doakan ain ye..




Monday, February 24, 2014

Percaya dengan diri kita. .




Assalamualaikum..

Hari ni macam nak menaip blog..tak tahu kenapa hati ini tergerak nak melakukannya..ceh ayat tak boleh blah!
Walaupon aku ni selalu diam kalau tengah surf fb n laman social yang lain2..dan boleh dikatekan 24 hour online..tapi aku ni tak suke komen..hanye mendiamkan diri je..sebab aku kaki stalker uoallss.. ;p
Tapi suke sangat tengok perkembangan kawan2 dari sekolah rendah, menengah, tusyen, mengaji, uitm.
Macam2 perkembangan lah..ada yang dah bekerja, tengah belajar, dah kahwin, yang dah jadi mommy pon ade, bestnyee..Tapi ade juga yang suke menunjuk-nunjuk..kadang2 rase annoy betul la dia ni..tapi biarkan je lah..kehidupan dia kan.

Kalau cerita pasal aku plak..aku ni jarang nak update tngah bt ape ke or pape..tapi suke upload gambar je . Kalau diikutkan perjalanan hidup aku ni jauh lagi..walaupon lambat masuk belajar dulu..tapi alhamdulillah still dapat peluang belajar..Minggu depan aku sambung belajar lagi..hope grad on-time la kan..*tu semua harapkan .. Kalau nak cerita tahun bile aku kerja..tahun bila kahwin..tu semua sentiasa menjadi persoalan diri ini..harap2 aku dapat memasuki alam pekerjaan la selepas belajar ni..sebab rase umur 22 tahun ni..macam dah wajib kerja je..bagi makayah duit pulak.. Kalau kahwin tu..sebenarnye tak kisah pon tahun bila..sbb aku percaya kalau ada jodoh ada lah..Sebab takdir, jodoh, rezeki, perancangan hidup kita semua ditentukan oleh Allah S.W.T...kita hanya mampu merancang, tapi Tuhan yang menentukan segala-galanya.

Believe in yourself ! Have faith in your abilities!
Without a humble but reasonable confidence in
 your own powers you cannot be successful or happy
-Norman Vincent Peale Quotes-

Friday, February 21, 2014

Resepi Rainbow Cookies




Rainbow Cookies @ Lidah kucing


Bahan - bahan

- 250 gm  mentega
-175 gm   gula kaster
-100 ml   putih telur @ 2 or 3 biji (dah try sukat)
-200 gm  tepung gandum
-50  gm   tepung jagung
-1/4 sudu teh emplex (perangup biskut, di ade baru menjadi biskut tu)


Cara - cara

1.  Anyak tepung gandum, tepung jagung dan emplex (ketepikan dahulu)
2.  Pukul mentega dan gula hingga berkrim
3.  Masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati
4.  Masukkan tepung dan kaup balikkan dengan spatula hingga rata
5.  Bahagikan adunan kepada 6 bahagian dan letak dengan perwarna
     berlainan (ungu, biru, hijau, kuning, oren, merah)
6.  Masukkan adunan ke dalam piping bag dengan nozzle bulat dan picit lurus mendatar ke dalam loyang            lidah kucung mengikut susunan warna pelangi *taknak ikut pon takpe

      *Adunan ni boleh dapat dalam 4 - 5 loyang je taw



Loyang rainbow cookies @ lidah kucing


Nak makan pon selera..sebab tengok kaler je :)













Friday, February 14, 2014

Confuse !




I feel confused right now..

YES!!!

Very very confused!