Friday, March 21, 2014

Pengalaman makin mendewasakan kita



Assalamualaikum...

Kurang dari sebulan ain jadi student uitm kbm, dengan tempat baru, kawan baru, dan segala-galanya baru.
Bagi ain duduk kat bandaraya sangat banyak cabaran dan rikiso, yang pertama kene lah pandai jaga diri kan.  Kalau dah nama pon bandaraya..nak apa semua ada..so memang ain dengan kawan2 selalu keluar.  Dengan kedai makan yang banyak dan boleh tukar2 tempat makan setiap hari berbanding dengan kampus lama ain di uitm lendu.  Tapi ada baik buruknya jugak..yang bestnya kat lendu, suasana kampung yang damai indah lagi bersih..chewahh! haha.. Rindu sangat..Tapi yang tak bestnya..nak kuar p beli barang pon still kene naik bas..Tapi di kbm semua ada..yang tak bestnya cuma bangunan tinggi semata2 tanpa sebatang pokok pon...dimanakah dapat kami sumber kesegaran alam semulajadi..yang ade cuma asap..bunyi kereta motor dan lain2.haha. Tapi pape pon still bersyukur..sebab dapat jugak tempat untuk jadi student kt sini.  Sebab dekat ngan rumah.  Ni baru 3 minggu tak balik rumah dah homesick..sedih sangat..tapi takpe ain akan cuba biasakan diri dengan tempat baru dan akan belajar bersungguh-sungguh. Bye ..



Tuesday, February 25, 2014

Menghitung hari



Assalamualaikum..
Taktahu kenapa...hati dan perasaan ni takut sangat..
Sebab nak masuk belajar minggu depan
bukannye tak pernah sambung belajar..
dah ada pengalaman 3 tahun pon
Tapi still nervous ni..why?
ke aku tak boleh bawak ?
Harap-harap dapat bawak la ..
sebab mungkin aku ni tiada keyakinan diri
dan takde kepercayaan diri jugak..
Hope semuanye okey laa..
Kalian doakan ain ye..




Monday, February 24, 2014

Percaya dengan diri kita. .




Assalamualaikum..

Hari ni macam nak menaip blog..tak tahu kenapa hati ini tergerak nak melakukannya..ceh ayat tak boleh blah!
Walaupon aku ni selalu diam kalau tengah surf fb n laman social yang lain2..dan boleh dikatekan 24 hour online..tapi aku ni tak suke komen..hanye mendiamkan diri je..sebab aku kaki stalker uoallss.. ;p
Tapi suke sangat tengok perkembangan kawan2 dari sekolah rendah, menengah, tusyen, mengaji, uitm.
Macam2 perkembangan lah..ada yang dah bekerja, tengah belajar, dah kahwin, yang dah jadi mommy pon ade, bestnyee..Tapi ade juga yang suke menunjuk-nunjuk..kadang2 rase annoy betul la dia ni..tapi biarkan je lah..kehidupan dia kan.

Kalau cerita pasal aku plak..aku ni jarang nak update tngah bt ape ke or pape..tapi suke upload gambar je . Kalau diikutkan perjalanan hidup aku ni jauh lagi..walaupon lambat masuk belajar dulu..tapi alhamdulillah still dapat peluang belajar..Minggu depan aku sambung belajar lagi..hope grad on-time la kan..*tu semua harapkan .. Kalau nak cerita tahun bile aku kerja..tahun bila kahwin..tu semua sentiasa menjadi persoalan diri ini..harap2 aku dapat memasuki alam pekerjaan la selepas belajar ni..sebab rase umur 22 tahun ni..macam dah wajib kerja je..bagi makayah duit pulak.. Kalau kahwin tu..sebenarnye tak kisah pon tahun bila..sbb aku percaya kalau ada jodoh ada lah..Sebab takdir, jodoh, rezeki, perancangan hidup kita semua ditentukan oleh Allah S.W.T...kita hanya mampu merancang, tapi Tuhan yang menentukan segala-galanya.

Believe in yourself ! Have faith in your abilities!
Without a humble but reasonable confidence in
 your own powers you cannot be successful or happy
-Norman Vincent Peale Quotes-

Friday, February 21, 2014

Resepi Rainbow Cookies




Rainbow Cookies @ Lidah kucing


Bahan - bahan

- 250 gm  mentega
-175 gm   gula kaster
-100 ml   putih telur @ 2 or 3 biji (dah try sukat)
-200 gm  tepung gandum
-50  gm   tepung jagung
-1/4 sudu teh emplex (perangup biskut, di ade baru menjadi biskut tu)


Cara - cara

1.  Anyak tepung gandum, tepung jagung dan emplex (ketepikan dahulu)
2.  Pukul mentega dan gula hingga berkrim
3.  Masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati
4.  Masukkan tepung dan kaup balikkan dengan spatula hingga rata
5.  Bahagikan adunan kepada 6 bahagian dan letak dengan perwarna
     berlainan (ungu, biru, hijau, kuning, oren, merah)
6.  Masukkan adunan ke dalam piping bag dengan nozzle bulat dan picit lurus mendatar ke dalam loyang            lidah kucung mengikut susunan warna pelangi *taknak ikut pon takpe

      *Adunan ni boleh dapat dalam 4 - 5 loyang je taw



Loyang rainbow cookies @ lidah kucing


Nak makan pon selera..sebab tengok kaler je :)













Friday, February 14, 2014

Confuse !




I feel confused right now..

YES!!!

Very very confused!





Thursday, February 6, 2014

NAK DAPAT DUIT TANPA MENGGUNAKAN SEBARANG MODAL ??


ASSALAMUALAIKUM

Thanks jenguk blog saye ni..
Hari ni saya nak share jugak rezeki yang saya dapat dengan korang semua..
Zaman sekarang ni sape je yang tak online
boleh dikatekan semua orang online kan
okk...tapi korang pernah fikir tak korang online la lame mane pon
korang bukan dapat duit pon.. daripada korang online tanpa hasil
lebih baik online dengan ade hasil..betul ke tak..hehe


Senang je sebenarnye nk dapat duit ni..tapi korang kene usaha jugak
laa..kene share selalu..kalau sikit share.. sikit la duitnye..kalau banyak share..
banyak laa duitnyee..

Okk..cukup laa taip banyak2.. Jom cerita cara nak dapat duit plak

CARA-CARA

1) Korang kene  DAFTAR dulu
boleh klik daftar di link atas ni

2) Bile dah daftar tu
korang boleh pilih mane2 iklan..
share laa kt facebook, twitter, blog or kat mane2 je
setiap kali orang klik..mmg kita dpat duit..
tapi bergantung juga pada harga iklan yang ade

ni CONTOH nye.. Cube tengok iklan MeleTop kt bawah ni








iklan ni peruntukan utk seorang RM10
So, lebih dari RM10 korang dah tak payah share iklan yang same..
korang pilih iklan lain lak..
Alhamdulillah baru je share 1 hari ni dah dapat RM6
ni baru 1 iklan..korang bayangkan klu kita share banyak lagi iklan.


berminat??

nak daftar ??

klik  Daftar !


okk...thanks bace blog saya ni  :)


Friday, November 1, 2013

Alhamdulillah...i'm officially graduated :)


Alhamdulillah..di pagi Jumaat yg tenang ni setenang hati ini 
Aku bersyukur Ya Allah..akhirnya tamat juga perjalananku 
untuk menggengam segulung Diploma. .
Thanks Allah makbulkan doa hamba ini..Usaha dan doa amat 
penting untuk mengecapi sesebuah kejayaan itu. 
Perjalanan ini juga tidak bererti jika tiada sokongan dari manusia sekelilingku 
Terima kasih tidak terhingga kepada kedua ibu bapa dan adik beradik and sweetheart
 yg sentiasa mendoakan dan memberi dorongan kepada diri ini..
Terima kasih tidak terhingga juga epada Pensyarah2 yang 
pernah mengajar dan memberi ilmu..Terima kasih
juga kepada sahabat dan kawan2 yg banyak membantu dan 
juga memberikan kenangan indah sepanjang 3 tahun berada di UiTM Lendu, Melaka.
InsyaAllah ade rezeki kita jumpe mase Degree nanti yea. :)