Tuesday, February 25, 2014

Menghitung hari



Assalamualaikum..
Taktahu kenapa...hati dan perasaan ni takut sangat..
Sebab nak masuk belajar minggu depan
bukannye tak pernah sambung belajar..
dah ada pengalaman 3 tahun pon
Tapi still nervous ni..why?
ke aku tak boleh bawak ?
Harap-harap dapat bawak la ..
sebab mungkin aku ni tiada keyakinan diri
dan takde kepercayaan diri jugak..
Hope semuanye okey laa..
Kalian doakan ain ye..




Monday, February 24, 2014

Percaya dengan diri kita. .




Assalamualaikum..

Hari ni macam nak menaip blog..tak tahu kenapa hati ini tergerak nak melakukannya..ceh ayat tak boleh blah!
Walaupon aku ni selalu diam kalau tengah surf fb n laman social yang lain2..dan boleh dikatekan 24 hour online..tapi aku ni tak suke komen..hanye mendiamkan diri je..sebab aku kaki stalker uoallss.. ;p
Tapi suke sangat tengok perkembangan kawan2 dari sekolah rendah, menengah, tusyen, mengaji, uitm.
Macam2 perkembangan lah..ada yang dah bekerja, tengah belajar, dah kahwin, yang dah jadi mommy pon ade, bestnyee..Tapi ade juga yang suke menunjuk-nunjuk..kadang2 rase annoy betul la dia ni..tapi biarkan je lah..kehidupan dia kan.

Kalau cerita pasal aku plak..aku ni jarang nak update tngah bt ape ke or pape..tapi suke upload gambar je . Kalau diikutkan perjalanan hidup aku ni jauh lagi..walaupon lambat masuk belajar dulu..tapi alhamdulillah still dapat peluang belajar..Minggu depan aku sambung belajar lagi..hope grad on-time la kan..*tu semua harapkan .. Kalau nak cerita tahun bile aku kerja..tahun bila kahwin..tu semua sentiasa menjadi persoalan diri ini..harap2 aku dapat memasuki alam pekerjaan la selepas belajar ni..sebab rase umur 22 tahun ni..macam dah wajib kerja je..bagi makayah duit pulak.. Kalau kahwin tu..sebenarnye tak kisah pon tahun bila..sbb aku percaya kalau ada jodoh ada lah..Sebab takdir, jodoh, rezeki, perancangan hidup kita semua ditentukan oleh Allah S.W.T...kita hanya mampu merancang, tapi Tuhan yang menentukan segala-galanya.

Believe in yourself ! Have faith in your abilities!
Without a humble but reasonable confidence in
 your own powers you cannot be successful or happy
-Norman Vincent Peale Quotes-

Friday, February 21, 2014

Resepi Rainbow Cookies




Rainbow Cookies @ Lidah kucing


Bahan - bahan

- 250 gm  mentega
-175 gm   gula kaster
-100 ml   putih telur @ 2 or 3 biji (dah try sukat)
-200 gm  tepung gandum
-50  gm   tepung jagung
-1/4 sudu teh emplex (perangup biskut, di ade baru menjadi biskut tu)


Cara - cara

1.  Anyak tepung gandum, tepung jagung dan emplex (ketepikan dahulu)
2.  Pukul mentega dan gula hingga berkrim
3.  Masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati
4.  Masukkan tepung dan kaup balikkan dengan spatula hingga rata
5.  Bahagikan adunan kepada 6 bahagian dan letak dengan perwarna
     berlainan (ungu, biru, hijau, kuning, oren, merah)
6.  Masukkan adunan ke dalam piping bag dengan nozzle bulat dan picit lurus mendatar ke dalam loyang            lidah kucung mengikut susunan warna pelangi *taknak ikut pon takpe

      *Adunan ni boleh dapat dalam 4 - 5 loyang je taw



Loyang rainbow cookies @ lidah kucing


Nak makan pon selera..sebab tengok kaler je :)













Friday, February 14, 2014

Confuse !




I feel confused right now..

YES!!!

Very very confused!