Monday, October 31, 2011

Maksud Warna dengan Personaliti Kita!


Hai kawan2 entry sy today about colour...korunk penah terfikir x setiap warna ad maksud yg tersendri
berkaitan ngan personaliti kite la kan..tapi kadang2 btol taw bende ni
korrg tengok la kt bawah 2.k..


1st skali mesti nk ckp pasal maksud warna favourite aen je!merah jambu!

Merah Jambu-Berusaha sedaya mungkin untuk membuat yang terbaik dalam apa juga serta menolong orang lain dan mengambil tahu tentang orang orang sekelilingnya.

Biru
Setia pada pasangan, pandai berjimat, suka berterus-trang, jujur, cekap dan mudah memaafkan.

Kelabu
Suka merendah diri, tenang, suka mengalah, suka berkorban, cerdas dan bijak.

Ungu
Pemurah hati, tak suka di printah,bijak tapi ada masanya terlalu beremosi. 

Putih 
Bersih fikirannya, tak crewet, berkata benar, jujur, rendah hati, sopan santun, peramah, sentiasa tenteram hatinya,suka menolong dan hidup bertawakal.

Kuning 
Gemar membaca, tekun, cerdas dan tabah menghadapi cabaran.

Coklat
Kaya dengan sifat keibuan, merendah diri, sopan santun, halus budi pekerti, hati mudah merasa was-was dan takut berbuat salah.
 Berusaha sedaya mungkin untuk membuat yang terbaik dalam apa juga serta menolong orang lain dan mengambil tahu tentang orang orang sekelilingnya

Hijau
Segar, suka pada kebahgiaan, tak suka bergaduh atau bertekak, patuh pada pegangan agama, suka berhias, teguh pendirian hingga kadang-kadang seakan kolot

Hitam
Suka menyendiri, perhatin, kuat menghadapi dugaan hidup, tak mudah di pengaruhi, kuat berfikir,setia pada pasangan, baik hati tapi akan cepat tersinggung.





Sunday, October 30, 2011

Segmen : BEN ASHAARI & LYSSA SECRET : Antara dua blog ..


hai tgah dok2 blek blog cik lyssa kite yang femes dgn followers dye 2
belek punyer blek..lepas 2 tgok la dye ade wat segmen ni...nk tgok klik 
sini .ha  dah tgok kan bkan senang dapat masuk segmen cik lyssa ni
kan...kalu dah dapat masuk 2 kire bertuah la kan..
^ ^


ok  nk jawab soklan cik lyssa 
1.Apakah persamaan yang korang boleh nampak di kedua dua blog ini ? BEN ASHAARI dan LYSSA SECRET ..
~bg aen persamaan dorang ni due due femes , entry2 dorang pon best2 gempak la  , Follower pown ramai..best 2 jadi orang femes kan..

      2.Jawap soalan ini.. Apakah persamaan yang korang boleh nampak di kedua dua blog ini ? BEN ASHAARI dan LYSSA SECRET
~ bgi pendapat aen la kan  untuk memajukan kedua2 blog ni, kdua2 blog hendaklah teruskan mmbuat entry2 yg menarik dan mmbri byk info2 yg bermanfaat kepada blogger yang len..dan terus manjadi femes..hehe

sori kalau jawab merepek2.. ^ ^








Friday, October 28, 2011

Tip Kurangkan Sakit Hati..:D



Hai hri ni aen nk kongi cara nk hilangkan sakit hati tahap kritikal...huhu..
just nk merepek-repek je ni..ahaks..

kalau aen lah kan...aen bt mcm ni..

*aen lukis gambar orang yang wat aen skit hati 2,
then lukis la muke orang 2 buruk2,cakar la muke dye.huhu..pas 2 membebel la maki 
sorang-sorang walupon orang 2 x dengar..at least aen puas hati..

*selain 2...korang leh la ambik bawang..
bayangkan bawang 2 orang yang sakitkan hati kite..
pas2 potong bawang 2 hancur2..cincang2 la muke dye smpai kite puas
hati k..sekurang-kurangnyer dose pon xde an..sbb kite bkan wat btol2 pon kt dier
huhu.. ^ ^.


p/s :    tapi korang jangan plak bt bende yang bukan2 kalu gram sangt mcm hantuk kepala kt dinding  smpai darah-darah . .bunuh diri ke..korek biji mata sndri ke..n wat bnde yang bkan2 la..huhu..JANGAN  K!





Thursday, October 27, 2011

Kelebihan dan Kekurangan Si Kidal..

hai....dah lame x update blog ni...ni datang rajin nk update entry bru...pasal Si Kidal .. ok...actually ain pon kidal jgk...sbb 2 berminat nk tulis pasal Si Kidal ni :D 


Kelebihan. . .si kidal :  

~ Menulis~
 Menulis dalam tulisan jawi/arab lebih senang berbanding tulisan biasa.

~Kreativiti~
 Individu kidal menggunakan otak sebelah kanan yang menguasai kawalan muzik, seni, kreativiti, tanggapan, emosi dan kebijaksanaan.

~Kamera~
 Bentuk kamera SLR yang memerlukan kedua-dua belah tangan sedikit menyenangkan individu kidal. Tangan kidal/kiri akan digunakan untuk memegang lensa dan menyokong berat kamera tersebut. Oleh itu, mereka lebih cepat mengubah fokus kamera dan kamera dapat disokong dengan mudah.

Kekurangan. . si kidal :

~Kesukaran~
Menulis didalam buku tebal (diari, buku laporan,dll ) akan menyukarkan individu kidal semasa menulis di bahagian kiri mukasurat kanan buku.Tulisan yang bermula dari kiri ke kanan juga merupakan salah satu faktor individu kidal menulis dengan gaya/cara yang unik sedikit.

~Penggunaan Peralatan kebanyakan ada *untuk* tangan kanan sahaja~
example :  Gunting, senjata api (machine gun, alatan memanah, dll ), komputer (tetikus), peralatan dapur, dan lain-lain.
exampe : Kerusi meja (kerusi kuliah) ; Penggunaan meja kerusi meja di dalam kelas dicipta khusus untuk orang tangan kanan. Maka, individu yang kidal perlu mengiringkan sedikit badan sewaktu menulis agar tangan kidal dapat memanfaatkan setiap ruang meja yang ada.

~Kelemahan Aspek~
* Pengurusan* Kesihatan
* Pendidikan
* Kerja rumah/surirumah
* Pelajar

FAKTA

Secara kasarnya sekitar 10-15% drp. penduduk dunia adalah kidal.

 Orang kidal tidak semestinya mempunyai kedua ibubapa yg. juga kidal.

Lebih ramai lelaki yang kidal berbanding perempuan

Hari istimewa utk. orang kidal adalah Hari Kidal Sedunia yg. disambut pada 13 Ogos setiap tahun.


* Individu Kidal, Individu Elastik



~Disebabkan individu kidal terpaksa menggunakan pelbagai barangan untuk orang biasa (tangan 


kanan), mereka terpaksa menyesuaikan diri dalam semua keadaan agar dapat menggunakan sesuatu 


kemudahan seperti orang bertangan kanan. Akhirnya, mereka dapat menyesuaikan diri dalam semua 


kerja walaupun dengan gaya kerja yang sedikit berbeza. Dan disebabkan itu juga menjadi faktor orang 


kidal hidup 9 tahun lebih pendek dari orang dengan tangan kanan secara puratanya.


ok info ni je dapat saya kongsikan ..nk taw lebih lanjut tekan  sini

                                                  p/s..bole like jgk di page...INI    :D








Saturday, October 22, 2011

BIBIR YANG MENAWAN

TIP LIPSTIK TAHAN LAMER!

*Sapukan bedak asas pada BIBIR
*Membuat garisan bibir dengan penggaris BIBIR yg berwarna lebih gelap dri warna lipstik

*Sapukan lipstik dengan menggunakan berus supaya BIBIR tampak lebih rata n lebih tahan lama..




Friday, October 21, 2011

CIRI-ciri JEJAKA idaman..

Hai u ol,,
hari ni sayer nk bagi taw tentang  ~ciri-ciri~ Jejaka Pilihan yang girl suker..i hope jgk.. Mr.Right bace k..^ ^
hmm..mang x pat dinafikan lagi la kan Girl ni cerewet dlm bab2 memilih *pasangan* ni..
Cita Rasa GIRL ni mang la berbeza-beza kan,,maklum la..mata n hati kte len2 kan.

Firstly..mesti la Kelakar..tpi x ramai yg ade sifat ni..
tapi ni la yang girl ske kbanyakannyer..tpi jgn la terlalu OVER sangat klakar
smpai asyk mengenakan kite je..Girl x suke la .menyakitkan hati je..bia la..x terlalu over..bia sederhana k . ^  ^

Secondly... BIJAK ..girl mang sentiasa memimpikan dapat pasangan yg pndai n ade pendidikan..

Thirdly..ROMANTIK!..ni la yang paling Girl suker!..romantik dan perempuan 
mang la x pat dpisahkan...kalu x romantik pon...kne adekan...at least ckit pon jadilah
hihi...sbb Girl ske dipujuk, suke lelaki yg pndai mengambil hati,
bijak menggunakan kata-kata, mengambil berat n penyayang. :D

Next..KEWANGAN..hm..bkan  Girl tgok lelaki ni dri harta ke ape..tpi
memandangkan skarang harga barang naik ni..mereka lagi memilih jejaka yang punyer taraf
hidup tinggi n dapat menanggung mereka smase date..tpi..x sume la Girl lihat pada kewangan.

Seterusnya..haruslah PANDAI MEMUJUK!..jejaka..perlu pandai dalam memujuk hati Girl . walaupon nmpk perkara tu macam remeh je..tpi anggap la ia penting..
sbb hati Girl ni sensitif..n mudah terasa..walaupon perkara kecik je..

yang last skali nieyh BIJAK BERDANDAN..Walaupon lelaki..tapi kamu hendak la menjaga tubuh dan merawat ..pakaian hendak la kemas..dan haruslah pembersih yea..
ni je yang I dapat kongsi kan ..

Thursday, October 20, 2011

MaCaM2 WatAk PeNgguNA MuKaBuKu

1. MODEL : Tukar gambar setiap hari
2. PENJENAYAH : Tukar nama setiap hari...
3. OVER ACTING @ PERASAN BAGUS : Namanya menggunakan simbol2 sehingga menyusahkan kwn2 nak cari terutamanya ketika kecemasan (Contoh :: 71M@T -> Jimat)
4. WARTAWAN : suka menyebarkan pesanan, walaupun tak penting !
5. PENGGANAS : Suka menyebarkan link yang menakutkan (contoh : sila sebarkan pesanan ini jika tidak anda akan ditimpa kesusahan @ bencana etc)
6. BINTANG FILEM : Suka update status setiap 5 minit
7. BINGUNG : Tidak dapat membezakan ruang untuk wall post atau status -.-'
8. PERASAN HEBAT : Selalu melaporkan dimana lokasi semasa setiap masa ! Contoh ( otw ke Mydin Mall ) kemudian ( di Mydin Mall shopping jap ) kemudian ( karaoke di Mydin Mall ) bla..bla..bla.. Semuanya berlaku dlm 1 jam. So annoying okayy -.-''
9. BUDAK HINGUSAN : Selalu menampilkan gambar dgn gaya aksi ! (contohnya amek gmbr dgn mulut terbuka luas, tak takut ke lalat masuk dlm mulut ?)
10. SHOWOFF : Nak makan pun siap ambil gambar dulu dan dibuat pic profile. MOTIFFFFFF ? :DD — lpas korang baca nie tntu korang rasa ? btl ke ?

Alhamdullilah...

Dah sminggu aq x update blog,,,dlm tmpoh 2 aq mang xde mood lngsg la,,,sbb skit blek,,skit lame aq datang blik,,tapi skang,,,aq rase bdan aq lebih rngan dan lega...sbb ari ahad lepas...pak cik sdare aq bwak aq jmpe kawan dye yg pndai ubat org,,hmm...alhamdulillah,,skang skit aq mkin smbuh.,.ini semua atas doa keluarga..kawan2 dan org2 yang menyayangi aq,,aq harap aq tidak sakit lagi..sbb aq x snggup...sbb skit 2 teramat lah sakit sesangat...bayangkan lah aq xcpat jalan.,.nak jalan pon perlukan pertolongan mak aq...hmm..mang aq x snggup la...anyway...skang aq dlm proses shat..so aq cube untuk menjage kshatan lepas ini..dengan baik...hm..k la smpai cnie jek..nant aq cter lagi..daa...

Friday, October 7, 2011

Cara untuk kekalkan hubungan Jarak Jauh..

Bagaimana untuk kita mengekalkan nye??

Disini terdapat pelbagai cara..........................

*Sentiasa mengingatkan diri agar terus setia pada pasangan...
-Kebanyakan hubungan cinta jarak jauh tidak kekal adalah disebabkan rasa ‘insecurity’ pada diri kita sendiri. Kita asyik berfikir “Ah mesti dia ada lelaki lain kat sane, sia-sia je aku setia” , ” Betul ke hubungan ni boleh di bawa ke jinjang pelamin nanti? Cari sini lagi best.”
(Jadi anda harus menarik semangat kesetiaan di dalam hubungan anda dengan membersihkan diri anda dari sebarang ketakutan dan percaya pada diri anda dan juga pasangan)

*Beri kejutan kepada pasangan anda
-Hubungan yang sudah lama sering bertukar menjadi hubungan yang bosan kerana masing-masing sudah ‘selesa’ dengan perbuatan masing-masing. Kalau dulu bukan main lagi sentiasa senyum dan maintain macho, pakai wangi-wangi, rambut sikat kemas dan macam-macam lagi perkara yang control.
cara untuk memecah pola hubungan bosan ini adalah untuk meletakkan elemen of surprise iaitu sebarang kejutan yang bermakna kepada pasangan anda. (saya tidak menanggung sebarang kejutan yang membawa padah seperti sakit jantung ya )
Kejutan yang betul akan memberi pasangan anda perasaan terkejut kegembiraan disamping terharu dengan tindakan anda sekaligus mengukuhkan lagi perasaan cintanya kepada anda.


Thursday, October 6, 2011

LuVe HiM!

HarGaiLah kAwAN SelaGi kitA rAsA beErtI..

♥★* ˚ ˚✰˚♥★Assalamualaikum..♥★* ˚ ˚✰˚♥★

♥★Ada seorang lelaki dan perempuan berkenalan di Facebook/Mukabuku ..♥★
♥★Mereka sangat rapat walaupun duduk jauh2 ..♥★
♥★Pada suatu malam waktu diaorg tengah message , lelaki tuh tanya♥★

♥★Lelaki : Kalau kau dah ada bf nanti , kau akan lupakan aku tak weii ?♥★
♥★Perempuan : Mesti lha tak ! kita kan kawan baik dlm fb ni .. kau lupee kea haa ?♥★
♥★Lelaki : Aku bukan ape , aku cuma takut kau tinggal kan aku je ..♥★
♥★Perempuan : Takkan sekali2 aku tinggalkan kau weii ! Aku syg kau .♥★

♥★Keesokkan harinya lelaki tuh message perempuan tuh ..♥★

♥★Lelaki : Weii ! Aku ada kenal ngan sorg budak perempuan ni . CUN GILERR !♥★
♥★Perempuan : Oh , hmmmm tahniah eaa sebb dah jatuh hati kat dea :)♥★
♥★Lelaki : Hahaha . okay2 .. terima kasih .. kbaii aku nk gi chat ngan dea :)♥★

♥★Perempuan tu cakap sorg2 depan lappy ..♥★
♥★"kalau kau dah bahagia nanti jangan lupa aku tau weii ! Aku sayang kau !" then dea menangis ..♥★

♥★Esok nya dea message lelaki tuh .. ♥★
♥★Tapii lelaki tuh tak balas ! Perempuan tu sedih sgt sebb lelaki tuh dah lupakan dea bila ada ♥★org yang bertakhta di hati ..♥★

♥★P/s : Jangan korg lupa sahabat semata mata kerana bf/gf ! Kerana saat korg sakit dan♥★ ♥★susah .. KAWAN LHA YG SENTIASA MENEMANI ! :'/♥★
♥★APA KORG RASA KALAU KORG BERADA DI TEMPAT PEREMPUAN TUH ? :/♥★

♥★Awex atau Pakwe senang untuk cari,tetapi kawan sejati susah untuk diperolehi..♥★

* ˚ ˚✰˚♥★[ Renung2kanlah ]* ˚ ˚✰˚♥★

* ˚ ˚✰˚♥★Assalamualaikum.* ˚ ˚✰˚♥★